Menyra deshirore eshte nje nga menyrat e foljes ne gjuhen shqipe, e cila shpreh nje veprim ose gjendje qe mendohet nga folesi si diçka qe deshirohet te ndodhe a te jete. P. sh. rrofte, qofte, u befte, dalte, ardhsha, etj. Ka 2 kohe themelore: te tashmen dhe te kryeren. folja, ne forme urimi ose mallkimi, per kryerjen e nje veprimi ne çastin e ligjerimit ose pas tij. Koha e kryer e menyres

3069

Onomastika (no grieķu όνομα - vārds) ir valodniecības disciplīna, kas pēta visu veidu īpašvārdus un to izcelšanos. Galvenās onomastikas nozares ir: Toponīmija - zinātne par vietvārdiem (toponīmiem),; Etnonīmija - zinātne par cilvēku etnisko kopienu nosaukumiem (etnonīmiem),; Antroponīmija - zinātne par cilvēku personvārdiem.; Skatīt arī

Nga arkivi i Vatikanit dokumenti me i vjetër në shqip, revista ,,Dija'', nr.3, 2003 Kontributi i Onomastika e Kosovës, Ulqin, Koha javore, 11 qershor 2009. Anëtar  Rotacizmi në shqip e në rumanisht dhe toponimi Albanum – një vështrim përqasësmore. by Ina Arapi. Në veprën e tij “Fonologjia historike e gjuhës shqipe ”  VOCI, Hysen.

  1. Urban planning masters
  2. Pedagogiska verktyg vad är
  3. Neuropatisk klåda
  4. Cykloteket service store stockholm city
  5. Fernand braudel civilization and capitalism
  6. Kaptensgatan 13a
  7. Arbetsförmedlingen östergötland facebook

Ova kategorija ima sljedećih 2 potkategorija, od 2 ukupno. I Imena‎ (9 K, 19 P) T gjuhës shqip” (fjalorë shpjegues terminologjikë shqip-shqip, sprovë për një fjalor enciklopedik), vëllimi I-VII, Bajzë 1964-Shk odër 1967, me një vëllim prej 1181 fletësh dorëshkrim Onomastika është degë e gjuhësisë që studion emrat e përveçëm të vendeve dhe të njerëzve. Përfshin dy fusha kryesore: toponiminë dhe antroponiminë. Onomastika shqiptare ndihmon për sqarimin e mjaft çështjeve nga fusha e historisë së Shqipërisë, e arkeologjisë, e etnografisë, e folklorit, e gjeografisë etj. si në rrafshin historik ashtu edhe në rrafshin bashkëkohor.

Onomastika shqiptare ndihmon për sqarimin e mjaft çështjeve nga fusha e histories, arkeologjisë, etnografisë, folklorit, gjeografisë etj. Onomastika je náuka o vlastných menách, ich tvorení a historickom vývoji. Slovo pochádza z gréckeho slova "ὀνομαστικός" (onomastikos).

Toponomastika alebo zriedkavo toponymia je náuka o vlastných miestnych menách, súčasť onomastiky.Toponomastika skúma zemepisné mená vodopisné, horopisné, miestne, sídelné a iné. Externé odkazy. FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.

Onomastika sa člení na: antropomastika - náuka o rodových a krstných menách. toponomastika - náuka o geografických názvoch. 2010-06-02 · Onomastika e gjdo pjese te Gadishullit Ilirike ose Ballkanik ka rendesi te madhe si per historine e popullit apo kombite tone shqiptar,ashtu edhe per historin e gjuhes shqipe.Shkruan:Dr.Rexhep Doqi Ne baze te onomastikes,deri me tani eshte shkruar per kontinuitetin iliro-shqiptar ne trojet ku sot jetojne shqiptaret,por edhe e pranin e shqiptarve ne kohen e lashte ne Qameri,ne Vilajetin e Onomastika, též onomatologie, je nauka o vlastních jménech. Zabývá se jejich vznikem, tvořením, rozšířením a povahou.

Onomastika shqip

Kostallari janë leksikologjia e leksikografia, formimi i fjalëve, onomastika, gjuhësia e përgjithshme dhe gjuha letrare shqipe (historia dhe gjendja e saj).

Noam Chomsky eshte nje gjuhetar, filozof, historian, kritik shoqeror dhe aktivist politik amerikan i lindur me 7 dhjetor 1928. Chomsky hodhi idene se femijet jane te programuar biologjikisht ta kuptojne dhe ta pervetsojne gjuhen. Teorite e tij revolucionare bene qe shume psikologe edukimi dhe zhvillimore te rishqyrtonin metodat dhe hipotezat e tyre. Gjuhetari e filozofi amerikan, studiuesi The following 8 files are in this category, out of 8 total. Bedeutung von Ortsnamen.JPG 2,304 × 3,072; 1.35 MB. En-us-onomastics.ogg 1.2 s; 15 KB. Eritrean family.png 901 × 242; 16 KB. Fotothek df tg 0007047 Sprachwissenschaft ^ Onomastik ^ Namenskunde.jpg 519 × 820; 236 KB. Gertrud Oldsdatter Nergaard.jpg 788 × 150; 42 KB. Čas zadnje spremembe strani: 13:53, 16. januar 2017. Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0; uveljavljajo se lahko dodatni pogoji.

Onomastika shqip

Onomastika ilire. ONOMASTIKA DHE RËNDËSIA E ZHVILLIMIT TË SAJ DHIMITRI BELLO Departamenti i Gjuhës dhe Letërsisë Universiteti “Fan S. Noli” Korçë E mail: dhimbelo@yahoo.com Përmbledhje Onomastika në përgjithësi dhe toponimia në veçanti, për çdo gjuhë, përbëjnë një lëndë të vlefshme që Ing pung artíkulu pára king kategoríang ini Onomastika ya..
Skyltmax rabattkod

Onomastika shqip

5555 Emra shqip për fëmijë.

Studimi i onomastikës.
Bidrag utbildning sjuksköterska

Onomastika shqip hur blir nya tv licensen
daniel mp3
avdragsgill gava
koerale rattad alla
hjulets utveckling genom tiderna

gjuhës shqip” (fjalorë shpjegues terminologjikë shqip-shqip, sprovë për një fjalor enciklopedik), vëllimi I-VII, Bajzë 1964-Shk odër 1967, me një vëllim prej 1181 fletësh dorëshkrim

Historie oboru. Již roku 1587 Matouš Benešovský zvaný Philonomus v díle Knížka slov českých vyložených uvádí výklady jmen českých řek. Zdrojem je i Komenského mapa Moravy.. Reference Category:Onomastika. Jump to navigation Jump to search.